Nordiska vintervägar
För den som kör bil i Sverige gäller det att känna till vissa grundläggande saker kring underlag. Snö och is kan nämligen ställa till det om du inte är väl förberedd ute på vägarna. I Sverige är det Transportstyrelsens regler som gäller för sommardäck och vinterdäck. Du kan inte byta hur du vill under året utan måste förhålla dig till de bestämda perioder som finns.
Vinterdäck
På Transportstyrelsens hemsida går det att läsa om vinterdäck och dubbdäck i den svenska trafiken. Perioden för att köra på svenska vägar med vinterdäck löper från den första december fram till den 31 mars. Det är den officiella perioden om det råder vinterväglag, vilket är ett begrepp som syftar till snö, is, snömodd eller frost. Polisen är det organ som avgör om det råder vinterväglag eller inte. Vinterdäcksreglerna gäller för både lätta och tunga fordon samt utlandsregistrerade fordon som vistas på svenska vintervägar. Dubbdäck är ett alternativ till vanliga vinterdäck som är dubbfria. Du kan använda dubbdäck från och med den första oktober fram till den 15 april, men du får även använda dubbdäck längre om vinterväglaget befaras hålla i.
Halkbana – säkerhetsåtgärd
Som en del av den svenska körkortsutbildningen ingår övning på halkbana. Momentet är del två i vad som är en obligatorisk riskutbildning för den som ska ta B-körkort. Syftet med halkbaneutbildningen är att föraren ska lära sig hantera svåra situationer på riskfyllda underlag. I praktiken handlar det om att klara av att manövrera fordonet på halt vägunderlag. Normalt sett är halkbanan ett inslag i slutet av körkortsutbildningen. När du mer eller mindre är redo att köra upp är det dags för utbildning på halkbana som brukar bestå av totalt tre till fyra timmar.
Körtips på vinterväglag
Det viktigaste att tänka på när det gäller säker körning på vintervägar är farten. Se till att anpassa bilens fart till det rådande vägunderlaget. Vid kurvor eller i korsningar gäller det att sänka farten för att ha full kontroll. Det är nämligen lättare att hantera en riskfylld situation genom att gasa än bromsa för att sänka bilens hastighet.
När du kör en ny bil är det viktigt att lära känna fordonet. Testkör bilen genom att prova på olika situationer i olika väderförutsättningar. Träna helt enkelt vinterkörning på en parkeringsplats eller annan öppen yta utan trafik.