Däck och fälgar

Byta däck på bilen

När hösten har gjort entré är det också dags att byta från sommardäck till vinterdäck, ett moment många av oss låter bilverkstaden stå för. I praktiken är det dock inte särskilt krångligt att göra däckbytet på egen hand. Är det första gången du byter däck kan du med fördel låta den här artikeln bli din guide. Häng med och lär dig byta däck!

Förberedelse inför däckbytet

För att kunna utföra ett däckbyte gäller det att ha alla däck på plats. Ska du byta från sommardäck till vinterdäck bör du kontrollera att dina gamla däck är i gott skick. För att däck ska bibehålla sitt skick när de inte används är det viktigt att de förvaras mörkt och svalt. Behöver du köpa nya däck kan din lokala verkstad ge dig råd och tips, men det går även att hitta riktiga fynd på nätet hos e-handlare som erbjuder kompletta begagnade hjulpaket.

Bilen ska placeras på en yta som är jämn och stabil för att undvika risken att bilen exempelvis rör sig. Innan du sätter igång med själva jobbet ska handbromsen dras åt och du bör lägga i en växel eller lägga i parkeringsläget. För optimal säkerhet och garanti att bilen inte sätts i rullning placerar du något tungt föremål framför och bakom ett av hjulen.

De flesta bilar har en markering som indikerar var domkraften ska sitta. Är du inte säker på var platsen är kikar du i handboken. Det är viktigt att domkraften blir korrekt placerad för annars finns risken att underredet skadas. Domkraften ska höjas tills du känner att bilen stöds upp, men inte lyfter fordonet.

Själva bytet

Det första momentet när det gäller att få av sommardäcken är att ta bort navkapslar samt centrumskydd. Sedan ser du till att vrida hjulmuttrarna moturs med en fälgnyckel i rätt storlek. Dra inte ur muttrarna helt utan gör dem endast lösa.

När du sedan fortsätter att höja upp bilen kommer däcket enkelt att kunna glida av. Nu tar du bort muttrarna helt och hållet och sedan däcket. Nu har stunden kommit då det nya däcket ska på, det vill säga vinterdäcket. Det är viktigt att däcket placeras i korrekt rotationsriktning. Pilen ska peka åt det håll som indikerar körriktning framåt. När däcket är på plats sätter du tillbaka bultarna och skruvar åt dem lite lätt för hand. Därefter skruvar du i dem helt och hållet, men använd inte onödigt med kraft. Det finns nämligen en risk att bilen välter från domkraften om för mycket kraft används när du skruvar.

Nu är det dags att sänka domkraften och skruva åt bultarna med ett fälgkors. Navkapseln ska också sättas tillbaka. Sådär – nu är bytet gjort och du är redo för vintervägarna. Kom ihåg att kontrollera lufttrycket på dina vinterdäck innan du ger dig iväg på en längre körning.

bard