Bilstyling

Foliera bilen

Inom bilstylingens värld har foliering blivit ett populärt drag för att göra bilen snyggare och mer unik, men även som en åtgärd för att spara lacken på bilen. Hur väl insatt är du i foliering? I den här texten hittar du svar på vanliga frågor om bilfoliering. Lär dig mer om foliering, häng med!

Varför foliera bilen?

Den primära fördelen med att foliera bilen är att det skyddar lacken, något som i längden innebär fördelar när du i framtiden ska sälja bilen vidare. Sedan tenderar många bilägare att välja bilfoliering av estetiska skäl.

Har bilen tydliga stenskott eller mindre skador på lacken kan foliering vara ett sätt att ge bilen en nybilskänsla. Vid hål i karossen eller stora rostfläckar brukar dock inte foliering rekommenderas. Hålen gör att foliens livslängd reduceras och har bilen rostskador blir folieringen inte snygg. Du brukar heller inte få garanti om bilen har rostskador i samband med foliering, men det går istället att lägga en transparent skyddsfilm på bilens utsatta områden. Man kan också foliera delar av bilen så som backspeglar och stötfångare.

En helfoliering av en stor bil kostar självklart mer än en liten bil och beroende på vilken effekt du önskar varierar priset. En foliering i metallic brukar i regel vara dyrare än en vanlig matt foliering av bilen. Mönster och en design som består av blandad kulör kostar mer än en enkel foliering.

När du lämnar in bilen för att få den folierad bör du räkna med ett par dagar innan du får den levererad. Det är bilmodellen som avgör hur lång tid som krävs för att bli färdig med jobbet, men i regel brukar en foliering aldrig ta mer än tre arbetsdagar. Enklare folieringsjobb kan ta betydligt kortare tid.

Vanligtvis brukar en normal foliering hålla i upp till tre år, men skötsel och underhåll av bilen har betydelse för folieringens livslängd. Är du inte noga med att tvätta bilen slits folieringen betydligt mer, men det är även viktigt att tvätta skonsamt och på rätt sätt för att inte repa folien. En gammal borsttvätt med borstar av dålig kvalitet är aldrig att rekommendera för folierade bilar. I övrigt kan du dock tvätta som vanligt så länge du håller dig ifrån starka avfettningsmedel och vax, åtminstone om du har en matt foliering på bilen. När du högtryckstvättar bilen bör munstycket hållas på ett rimligt avstånd från lacken och se till att vattnet inte är varmare än 35°C.

Ska du sälja bilen eller av annan anledning önskar bli av med folieringen kan du låta en recondfirma fixa jobbet. De har stor vana av den här sortens utförande och vet vad som krävs för att inte skada originallacken vid borttagandet.

bard