Däck och fälgar

Att tänka på vid köp av begagnad bil

Det är inte alla som har råd, möjlighet eller vill köpa en helt ny bil. Då kan lösningen vara att köpa en begagnad bil. Det finns dock en del olika saker att tänka på när man ska köpa en begagnad bil. En sak som är bra att fundera över är till exempel hur gammal bil man köper. Det är också klokt att tänka på att man i de allra flesta fall inte har någon garanti när man köper en begagnad bil.

Läs annonsen noga

När man tittar efter fina begagnade bilar att köpa är det alltid bra att läsa annonsen noga. Det spelar ingen roll om man ska köpa bilen av ett företag eller av en privatperson. Det är mycket irriterande när personer ringer om bilen och sedan inte har läst annonsen. I de allra flesta fall är säljaren noga med att skriva ut all info köparen behöver i annonsen. I några fall kan det dock finnas specifik information man vill veta som bilköpare och om den inte står med i annonsen är det självklart okej att höra av sig till bilens säljare.

Köpa en obesiktigad bil

Det kan vara bra att titta på när bilen man vill köpa besiktigades senast. Om det är länge sedan kan det vara klokt att fråga säljaren om man får åka förbi en besiktning när man provkör bilen. Ofta är det inga problem så länge man själv står för kostnaden av besiktningen. Det är dock bra att komma ihåg att en besiktning inte är en garanti för att man ska få en felfri bil. På besiktningen går man igenom bilen och ser att den är trafiksäker. Vissa saker ingår inte alls i den kontrollen.

Provkör bilen ordentligt

När man är och tittar på bilen måste man också se till att provköra den ordentligt. En liten tur runt kvarteret är inte nog för att man ska kunna testa bilen ordentligt. Man behöver ta en lite längre tur och prova bilens bromsar, hastigheter och olika växlar. Ibland kan det till exempel vara så att bilen skakar i lite högre hastigheter och det kan tyda på obalans eller på allvarligare fel.

Ta med en bilkunnig person

Det är alltid bra att ta med en person som är kunnig inom bilar när man ska köpa en begagnad bil. På så sätt kan man undvika att göra ett dåligt köp. Om man själv precis har tagit körkort eller inte köpt bil tidigare är det extra viktigt att ta med sig någon som har koll.

Kolla bilens historik

Det är också viktigt att kontrollera bilens historik. En del bilar kan ha krockats och reparerats i andra länder innan de kommit till Sverige. Köper man en sådan bil kan den bli svår eller omöjlig att försäkra.

bard