Bilstyling

Kolfiberfilm – användbar bilstyling

På senare tid har kolfiber som användning inom både interiör och interior bilstyling blivit populärt. Det användas förutom på bilar även inom andra områden så som på flygplan, golfklubbor, skidor och tennisrackets. Fördelen med kolfiber är materialets styvhet och styrka samtidigt som det är lätt. Det finns heller ingen risk att rost bildas, vilket det gör med exempelvis metall.

Enkel montering

Inom bilbranschen revolutionerar kolfiber både tillverkning och styling. Kolfiberfilm kan användas både inne i bilen och utanpå. Det är i regel en självhäftande filmvariant som är smidig och lätt att montera på lacken. För att kolfiberfilmen ska generera så få bubblor i ytan som möjligt används luftkanaler i produkterna. Sedan används en särskild skrapa för att montera filmen jämnt över ytan. Den här sortens bilstylingprodukt är så pass enkel i sin användning att du kan utföra monteringen på egen hand. Du bör dock vara medveten om att monteringen kräver tid för att säkerställa ett riktigt snyggt slutresultat.

Olika varianter

Största skillnaden mellan olika kolfiberfilmer är mattheten. Vissa är väldigt matta, medan andra kan vara nästan överdrivet blanka. För att ange graden av matthet används en särskild beteckning baserad på strukturen. Ytskiktet verkar skyddande och ser till att öka hållbarheten på kolfiberfilmen. När du använder kolfiberfilm interiört i bilen är livslängden imponerande lång. Utvändigt kan dock kvaliteten på filmen vara direkt avgörande för hur länge kolfiberfilmen håller. Det är med andra ord värt att satsa på kvalitet när du ska montera kolfiberfilm exteriört.

Förberedelse och skötsel

Inför monteringen av kolfiberfilm är det ytterst viktigt att rengöra bilen noggrant. Då är det lättare för filmen att fästa ordentligt. Det går att montera filmen på både torr och våt yta, men i regel brukar det vara bättre att låta bilen torka.

Skötsel och underhåll är A och O när det gäller vinyler som till exempel kolfiberfilm. Det är viktigt att hålla bilen och filmen ren, men tvätten ska vara skonsam. För att undvika onödigt slitage är tipset att handtvätta bilen en gång i veckan och endast använda avfettning vid behov. Olika typer av smuts så som bensin, fågellort eller föroreningar ska helst avlägsnas så snart som möjligt. Då undviker du att smutsen gror in i filmen och förstör kolfiberfilmens pigment. Kolfiberfilmer är en strukturerad folie och kan påverkas negativt av vax och det är viktigt att ett anpassat lackskydd används.

bard