Däck och fälgar

Att investera i bilar och bildelar

Det är många bilentusiaster som ser sin bil som en form av investering, både i ekonomiska termer, men även som en värdefull hobby som de kan lägga ner sin tid på. Men hur bra är bilen som en investering över lag och hur mycket kan man förlita sig på den i tider med ekonomisk oro?

Varför bilar och bildelar kan vara en investering

När det kommer till att investera i bilar är det ett par saker man bör känna till. Det är ett fåtal bilar som kan anses vara en investering, men merparten är det inte. Faktum är att merparten av alla bilar på marknaden, nya som gamla, är en förlust för köparen rent ekonomiskt. Så fort en sprillans ny bil lämnar bilförsäljaren har värdet redan sjunkit dramatiskt och alla begagnade bilar tappar i värde ju fler mil de har kört och ju mer de har utsatts för regn, snö, sol och tuffa väglag. Om man däremot pratar i andra termer än just ekonomiska, så kan en bilmodell i form av en så kallad plug in-hybrid, vara en investering för miljön om inget annat. Det är därför folk vill ha dem, inte för dess ekonomiska värde, utan för dess stora fördelar för miljön.

Bilar och bildelar som det finns ett andrahandsvärde i är bilar som inte längre produceras, alltså veteranbilar. Den bilmarknaden är en riktig guldgruva rent ekonomiskt. Att äga bildelar för veteranbilar är också guld värt, eftersom de är extremt svåra att få tag på då få eller inga biltillverkare tillverkar dem längre. Så när en eftertraktad bildel väl dyker upp är det bara den med fetast plånbok som kan köpa den.

Bilar och bildelar att undvika som investering

Om du letar efter något att investera i är det kanske inte bilar som du bör prova i första hand, speciellt inte om du inte har något större intresse för bilar för övrigt. De som äger veteranbilar gör det oftast i första hand för att de älskar att hålla på med dem, att renovera och meka. Det i sig är en väldigt dyr hobby, men deras avkastning kommer när de väl säljer sin upprustade veteranbil. En gammal veteranbil är bara en bra investering när den fungerar och när den är i stort sett felfri. För övrigt är alla andra bilar och bildelar mycket mindre värda i andrahandsvärde eftersom de är masstillverkade och produceras billigt i länder som Kina. Investera istället i något som är lättare och mer likvid.

bard