Däck och fälgar

Nya eller begagnade däck?

Som bilägare kan en oväntad kostnad vara en verklighet över en natt. Du trodde kanske att dina förvarade vinterdäck var i gott skick, men lagom till däckbytet inser du att gummit är alldeles för slitet. Då är enda utvägen att köpa nya däck eftersom slitna däck är en direkt säkerhetsrisk ute på vägarna. Återigen en utgift som känns tuff för plånboken. Många väljer att köpa begagnade däck på grund av prislappen. Det går att fynda, men är det värt sitt billiga pris?

Pris kontra kvalitet

Helt nya däck till bilens alla hjul är ingen billig peng, tvärtom är det en kostnad som lätt skapar eko i plånboken. För att undvika en allt för tuff ekonomisk smäll väljer därför många det begagnade alternativet. Det vill säga att köpa begagnade däck på exempelvis blocket eller en annan köp- och säljportal.

När du köper begagnad bilutrustning kommer du ner på lägre prisnivåer, men du bör ändå känna till riskerna med att köpa begagnade vinterdäck. Däck är en färskvara, vilket innebär att dess prestation snabbt försämras med åren. Gummits skick, dubbarnas kvalitet och däckets mönsterdjup är faktorer som direkt påverkar bilens bromssträcka. Ett begagnad dubbdäck som har ett lagligt mönsterdjup genererar ändå en avsevärt längre bromssträcka än ett nytt däck.

Kontrollera däcken

Ett tips när du köper begagnade däck är att kontrollera tillverkningsåret. Du kan enkelt kolla upp det på egen hand genom att läsa av den fyrsiffriga kod som finns på alla däck. Koden 4012 betyder att däcket i fråga är tillverkat vecka 40 år 2012. Utifrån det underlaget kan du sedan avgöra hur riskfyllt köpet är. Du bör även ta med dina egna körrutiner i övervägandet. Hur långt kör du och hur ser dina sträckor ut? Olika typer av körning kräver mer av dina däck än andra. En tumregel är att aldrig snåla på säkerheten!

bard