Underhåll och skötsel

Vad innebär andrahandsvärde?

En ny bil är ingen billig investering, tvärtom kostar det en rejäl slant att köpa bil. Du har mängder av varumärken och modeller att välja bland, men oavsett plånbok är bilköpet en stor investering, men så har du också en chans att sälja bilen vidare i framtiden. Det är här andrahandsvärdet kommer in i bilden. Nyfiken? Fortsätt läsa så förklarar vi mer!

Värdeminskning

En viktig aspekt när det gäller nybilsköp är andrahandsvärdet och värdeminskningen, det vill säga bilens värde i framtiden när tidpunkten är kommen då du önskar sälja den vidare.

Alla bilar oavsett märke eller modell minskar i värde med tiden. Vissa bilar kan av olika anledningar vara mer aktuella än andra efter ett antal år, men i regel är värdeminskningen ett faktum för alla bilar. Olika faktorer påverkar dock hur snabbt en bil minskar i värde. Bilens miltal, servicehistoria, utrustning och design är några faktorer som direkt har betydelse för andrahandsvärdet. Det innebär vidare att du som bilägare indirekt kan påverka värdeminskningen. Tips för en stabil värdeminskning:

  • Regelbunden service
  • Regelbunden skötsel
  • Korrekt användning
  • Lackskydd
  • Köpa till mervärdesutrustning

Värt att nämna i sammanhanget är att bilar inte minskar i värde lika snabbt idag som för några år sedan. Kvaliteten inom modern biltillverkning har blivit bättre, vilket gör att de håller längre än tidigare.

bard