Underhåll och skötsel

Tips vid tvätt av bilen

Du bör tvätta din bil regelbundet för att förebygga ett för tidigt åldrande av bilen. Att köra i en ren och fräsch bil är dessutom trevligt. Finns det några grundläggande saker att tänka på när det gäller biltvättning? Här har vi valt ut tre tips som vi tycker är viktiga att tänka på för dig som bilägare.

Regelbunden tvätt

Att vänta tills bilen är riktigt smutsig innan du tvättar den är i längden inte effektivt. Du får betydligt mer ut av att faktiskt tvätta bilen regelbundet varje vecka. Smuts som läggs i lager på lacken gror in och sätter sig som en fästande hinna. Det är med andra ord ingen enkel match att få bort smuts som suttit på lacken sedan flera månader tillbaka. På lackens svåråtkomliga ställen är det näst intill omöjligt att få bort ingrodd smuts. När du tvättar bilen ofta brukar det vanligtvis räcka med en avspolning och momentet går snabbt.

Välj anpassade produkter

En stor skara bilägare använder vanligt diskmedel när bilen tvättas. Det ser så klart till att lösa upp fett, men diskmedel är sällan ett skonsamt alternativ till lacken. Ett anpassat bilschampo har egenskaper som inte bara rengör bilen utan även vaxar fordonet. Det ger en fin glans och ett optimalt skydd. När du tvättar bilen med diskmedel blir finishen lätt matt istället för blank. Ett anpassat schampo däremot är drygt och håller länge.

Tvätta miljömedvetet

Du gör i regel av med stora mängder vatten vid biltvättning. Det finns miljölagar som säger att du inte får använda bilschampo eller avfettning på din garageuppfart eller på gatan. Smutsvattnet förorenar miljön och du ska därför tvätta bilen på en anpassad plats med oljeavskiljare och reningsverk. Tänk även på de medel du använder och välj miljömärkta alternativ före andra.

bard