Däck och fälgar

Firestone – legend inom däcktillverkning

Firestone Tire and Rubber Company grundades så tidigt som år 1900 i Ohio, USA. Grundaren hette Harvey Samuel Firestone och var en erfaren affärsman som under åren hade drivit flertalet företag. I jakten på nya spännande utmaningar blev däcktillverkning och gummiproduktion hans kall. Här berättar vi lite kortfattat om Firestone – en av världens mest legendariska däcktillverkare.

Framgången blir ett faktum

I början tillverkade Firestone alla tänkbara däck och hjul för att senare fokusera tillverkningen mot bilindustrin. Företaget blev tidigt en pionjär när det gällde volymproduktion och framgången var ett faktum, inte minst när Firestone blev leverantör till biltillverkaren Ford Company. Alla Fordbilar levererades med Firestone däck, vilket innebar en enorm omsättning för däcktillverkaren. Samarbetet ledde även till att Firestone som varumärke växte sig större i världen.

Från Viskafors till Japan

Tillsammans med ett annat stort företag, Goodyear Tire and Rubber Company, har Firestone i flera decennier varit de största aktörerna inom nordamerikansk däcktillverkning. Firestone har med andra ord en enastående historia bakom sig. Det faktum att företaget överlevde två världskrig och en depression är imponerade. En intressant anekdot är att Firesone köpte den svenska däcktillverkarens gummifabrik i Viskafors 1960. I slutet av 80-talet köptes Firestone upp av den japanska däckjätten Bridgestone Corporation och än idag verkar den amerikanska tillverkaren under Bridgestones regi.

bard