Däck och fälgar

Laglig och olaglig bilstyling

Att styla sin bil på olika sätt är både roligt och lite coolt. Reglerna är faktiskt ganska fria när det kommer till vad man får göra, i alla fall i Sverige. Det finns dock en del saker att ha koll på.

Vad går igenom på besiktningen?

När man bokar en tid för bilbesiktning gäller det att man har koll på den stylade bilen. Där kontrolleras nämligen allt. Har bilen dekorbelysning då gäller det speciella regler för den och dessutom är det inte säkert att man har placerat eventuella extraljus på rätt plats. Många känner till exempel inte till att de små ljusstakarna som kan placeras i bilens vindruta inte är helt lagliga att köra runt med, i alla fall inte om man tänder dem.

Det där med tonade rutor

Att tona rutorna på bilen är vanligt. Det förhindrar att människor ser in i bilen och dessutom stängs en del solljus och värme ute. Just sådant är väldigt populärt om man har djur eller barn i bilen då den blir då svalare än om rutorna är helt genomskinliga. Men det finns faktiskt regler också för toning av rutorna. Det är till exempel olagligt att tona vindrutan oavsett om det görs med färg eller plast. Samma sak gäller också för de främre sidorutorna. Blir man stoppad i en kontroll där polisen ser toningen kan man straffas med böter och bilen får inte köras innan toningen tagits bort.

bard