Underhåll och skötsel

Miljövänlig biltvätt

Hållbarhet och miljövänlig tillverkning av bilar är högst aktuellt just nu, men det är aspekter som även påverkar fler områden inom bilindustrin. Skötsel och underhåll av bilar bör också i så hög grad som möjligt ske under miljöriktiga förutsättningar. Vad ska du tänka på för att garantera en miljövänlig biltvätt? Här kommer tipsen.

Vatten och utsläpp

I Sverige är det förbjudet att tvätta bilen med bilschampo och avfettningsmedel på uppfarten eller carporten. Det framgår bland annat i Miljöbalken som förklarar att det är olagligt att medvetet förorena vatten, luft och mark. Du bör med andra ord tvätta bilen i anpassade tvättanläggningar där vattnet renas. Väljer du en riktigt modern biltvätt kan utsläppen minska med så mycket som 90% jämfört med när du tvättar utomhus hemma. Du kan själv välja att tvätta bilen i en automattvätt eller för hand i moderna tvätthallar. Nu för tiden finns det även biltvättar som är miljömärkta och det är så klart det optimala alternativet.

Miljömärkta produkter

Det är A och O att använda rätt produkter när du tvättar bilen. Prioritera i alla lägen miljömärkta rengöringsmedel och bilvårdsprodukter. Annars hamnar farliga ämnen direkt i tvättvattnet och vidare ut i naturen. Du hittar numer miljömärkta schampon, avfettning och vax som är minst lika effektiva som traditionella medel.

bard